Biopsie jater! Kdo o tom něco ví, podívejte se!

Máme černý pruh. Nebyl jsem se svým synem z kliniky 3 týdny. Jdeme do různých postupů. Moje dcera si také naléhavě potřebuje opravit záda. Musíte také dlouho chodit na různé procedury a masáže. A mám zdravotní problémy. S největší pravděpodobností s játry. Existuje spousta vzdělání a krev je špatná, AFP je přeceňována. Nabízejí biopsii. A velmi se bojím komplikací po něm. Možná se někteří z vás setkali s tímto postupem nebo s přáteli. Jak všechno proběhlo? Měl by ses bát?

Fórum na autobusové zastávce.

Komunikace HepCniků, Aesculapianů a těch, kteří se k nim přidali.

  • Nezodpovězená témata
  • Aktivní témata
  • Vyhledávání
  • FOTOGRAFIE
  • Statistika
  • Zastavte fórum „Hepatitida C“ (doma) Konzultace, diskuse Poradenství od zkušených. Biopsie a fibroscanning
  • Vyhledávání

Biopsie jater. Osobní dojmy.

  • Jdi na stránku:

Re: Biopsie jater

Re: Biopsie jater

Hepatitida C, genotyp 3a / b, detekována v roce 2009. 1. 8. 2011 Altevir + Rebetol!
8.02.2011 minus!
Září 2011 minus!


Všechno bude v pořádku!! Koneckonců vše závisí na nás! Pokud ne my, tak kdo!?

Re: Biopsie jater

6. Potvrzuje punkční biopsie jater tenkou jehlou vždy diagnózu cirhózy??

Ne. Mikronodulární cirhóza (3 mm uzliny) se vyvíjí u pacientů s virovou hepatitidou a jinými onemocněními jater; regenerační uzly jsou rozloženy nerovnoměrně. Proto někdy iu pacientů s jaterní cirhózou biopsie odhalí drobné fibrotické změny a normální jaterní laloky. Charakteristickým rysem punkční biopsie je, že měkčí jaterní tkáň se do jehly snáze vtáhne než vláknitá tkáň, v důsledku čehož může být v biopsii přítomna zjizvená tkáň v nedostatečném množství.

stejné kecy.
biopsie byla 17.09. výsledek ještě není připraven.
pravé rameno (klíční kost) bolelo asi hodinu po biopsii. Nevěděl jsem, kam mám dát pravou ruku.

po biopsii v břiše někdy dochází k bodavému / řezání nepříjemných pocitů (nelze to nazvat bolestí). nebýt biopsie - nevěnoval by pozornost, možná něco nebo něco snědl. a tak každému takovému projevu věnuji pozornost.
měl někoho takového nebo něco jiného?

Fórum

Ultrazvukem vedená biopsie

Biopsie jater. Bát se nebo žít?!

Pokud jde o problémy s játry, často slyšíme od různých odborníků diametrálně odlišné výroky o našem zdraví. Během ultrazvukového vyšetření lékař pohladil senzor na břiše a soustrast a řekl: „Zjevně máte problémy, musíte se urgentně poradit s gastroenterologem“, což je okamžitě doplněno myšlenkami: Gastroenterolog, při pohledu na závěr ultrazvukového vyšetření, nezřetelně zavrčí, konečně, aniž by se dotkl žaludku (a jak je to ve skutečnosti játra?), Busily říká: „Vzdejte se své biochemie a uvidíme, jestli jste opravdu nemocní, nebo Napsali vám úplný nesmysl na závěr ultrazvukového vyšetření (komentář je stejný: jsou to „uzisti“, lidé odříznutí od skutečného života, vždy něco vidí). Nakonec, když jsme ztratili trochu krve a několik dní čekání, posloucháme verdikt: Všechny testy jaterních funkcí jsou normální, proto žijte klidně, ale snažte se nepít hodně, nejíst hodně, hodně. Smát se štěstím nebo plakat? Většina se snaží zapomenout na tento problém, který vznikl náhodou a narušuje obvyklý životní rytmus. Všechno je dobré! :( A pak rána - podle krevních testů, které vám byly odebrány, je stanovena přítomnost virů hepatitidy. Nebo podle rozšířeného názoru - chronická virová hepatitida. Znovu jdeme ke gastroenterologovi. Bojíme se. Čekáme na verdikt. Řekl vám, že biochemické krevní testy jsou v normálním rozmezí, není se čeho bát, budete žít šťastně až do smrti? Ale na konci rozhovoru smutně informuje o nutnosti navštívit okresního specialistu na infekční nemoci, aby objasnil diagnózu, zaregistroval se v ošetřovně a provedl sanitární zařízení Epidemiologická opatření. Jdeme. Zaregistrujeme se. Sedíme. Sedíme dlouho. Posloucháme: „Nechali jste injekci? Neklamte, z vašich analýz můžete vidět, že ano. Stále musíme absolvovat spoustu testů, test AIDS je povinný, ale obecně je to všechno formalita, nebojte se, nevyléčeno. Počkat. Počkat?

?Stávající metody funkční diagnostiky nejsou schopny odpovědět na otázky o skutečné povaze změn v játrech s jejich různými lézemi. Tyto otázky lze vyřešit pouze intravitální studií jaterní tkáně? (Biopsie jater. Indikace, kontraindikace, metodika. Metodická doporučení Moskevského ministerstva zdravotnictví. 2004)

Tady to je - děsivé slovo a akce - biopsie. Kousek živé osoby je odříznut k vyšetření pod mikroskopem. B-r-r-r. Ve skutečnosti je všechno tak hrozné. Jehla silná jako ta, která se používá pro intravenózní injekce. Jistý doktor. Místní nebo celková anestézie (obecná - čistě dle libosti - pro ty, kteří se bojí, protože samotný postup se zdá být retrospektivně jednodušší než zubní ošetření u zubaře). A tady jste pod mikroskopem. Musím to udělat? Ano, protože ne vždy přítomnost abnormálních testů znamená přítomnost nemoci. Studie založené na biopsii jater potvrdily diagnózu chronické hepatitidy pouze u 40% pacientů, u kterých byla diagnostikována choroba krevními testy. Současně, i při normálních krevních testech, biopsie odhalí aktivní hepatitidu ve třetině případů a ve 2-5% (to je při normálních testech a dobrém zdravotním stavu!) - příznaky jaterní cirhózy.

A přesto děsivé! Nakonec jsou možné komplikace. Podle stejného Centrálního výzkumného ústavu pro gastroenterologii byla míra komplikací 0,08%. Ale toto jsou data získaná z jaterní biopsie? metoda. Dnes? Dnes se biopsie provádí pod kontrolou ultrazvuku, aby nedošlo k poškození cév, pohrudnice, žlučovodů. Riziko je tedy sníženo řádově..

Je to opravdu nutné udělat? Nejprve, aby si to nemysleli, a lékaři nepokrčili rameny. Zadruhé - co když i přes dobré zdraví bude zítra pozdě? Pokud je výsledek testu dobrý, žijeme klidně po dobu 5 let bez jakékoli léčby (!), A pak znovu zkontrolujeme (doporučení Evropské asociace hepatologů). Pokud vám někdo řekne, že je všechno špatné, musíte si uvědomit, že ani znepokojivé první výsledky ještě nejsou verdiktem. V procesu léčby virové hepatitidy byla prokázána nejen možnost úplného potlačení virové infekce, ale také regrese („resorpce“) fibrózy a cirhózy jater.

Biopsie jater.

Probíhá biopsie jater. Kluci, kteří náhodou prošli, podělte se o své dojmy z tohoto postupu.

08/07/14 Obdržel histopatologický závěr.
Primární biliární cerroza, počáteční fáze.

Díky 0 0

Komentáře k tomuto tématu (17)

Histopatologický závěr 07.22.2014

Sloupec jaterní tkáně s mírným rozšířením portálového prostoru v důsledku fibrózy a proliferace cholangioli s velmi mírným chronickým zánětem. Průnik do stěn žlučovodů není viditelný, nedochází k narušení bazální membrány, žádné granulomy.
V parenchymu je zachována sinusová struktura. Jsou viditelné mírné mastné změny v makrovasikulách. Hlavně v zóně 3 je viditelný malý počet makrofágů obsahujících pozitivní látku PAS-D. Centrální žíly jsou normální.

Portální a lobulární reaktivní hepatitida.
Proliferace cholangiolu.
Mírná steatóza.

Obecně byla stanovena diagnóza: Primární biliární cirhóza, počáteční fáze.
Předepsaná kyselina ursodeoxycholová 300 mg x 3 r / den.

Kdo užíval drogy s tímto DV (Ursofalk a.) Podělte se o své pocity, pocítili jste při jejich užívání nějaké zlepšení?

Kdo provedl biopsii jater?

Z nějakého důvodu lékaři fibroscanu nevěří. Je nový. Žádné statistiky.

Lékaři věří :) Technika je docela efektivní a adekvátní cílům výzkumu.
Ve skutečnosti se jak jedna, tak druhá technologie pro vyšetření jater osvědčily a výběr diagnostické metody závisí na předběžné diagnóze. Jaké to je s tebou?

Punkční biopsie spočívá v odběru malého kousku jaterní tkáně v lokální anestezii k vyšetření. Elastografie jater (fibroscan) je zase neinvazivní bezbolestná studie, která pomáhá určit závažnost jaterní fibrózy. S touto metodou vyšetření lékař okamžitě obdrží výsledek - není třeba trávit čas zkoumáním materiálu.

Biopsie jater

V medicíně je biopsie široce používána jako diagnostická metoda. Tento postup umožňuje důkladné vyšetření mnoha orgánů a objasnění závažných diagnóz. Játra jsou v této diagnóze lídrem.

To je způsobeno skutečností, že tento orgán je náchylný k rozvoji mnoha nemocí různé povahy. Kromě toho se v něm metastázy často usazují při rakovině jiných orgánů. A onkologická onemocnění jater samotná nejsou zdaleka neobvyklá..

Biopsie jater je odběr malého kousku tkáně z daného orgánu pro diagnostiku nebo objasnění. Tento postup vám umožňuje přesně identifikovat příčiny vývoje onemocnění, stádium zánětlivého procesu a také to, jak moc vazivová tkáň rostla s výskytem jizevnatých změn..

Indikace a kontraindikace

Před doporučením biopsie by měl pacient podstoupit ultrazvuk jater i tomografické vyšetření. Pokud taková diagnostická opatření nepřinesla dostatečnou jasnost, pak biopsie pomůže pochopit zbývající otázky. Zpravidla je předepsáno v těchto případech:

  • nepřiměřený vzhled žloutenky;
  • pro dynamiku léčby hepatitidy C a B;
  • stabilní odchylky v biochemických analýzách, porucha enzymatické funkce;
  • hepatitida neznámého původu;
  • primární biliární cirhóza;
  • vrozené fermentopatie a abnormality jater;
  • období před a po transplantaci jater;
  • pokud existuje podezření na jaterní metastázy na pozadí onkologických onemocnění jiných orgánů;
  • potvrzení přítomnosti a prognózy průběhu alkoholové nemoci;
  • s podezřením na poškození jater rakovinou.

Tento postup se provádí pouze po důkladném vyšetření pacienta radou lékařů. Skládá se zpravidla z hepatologa, specialisty na infekční onemocnění a onkologa..

Mohou existovat absolutní a relativní kontraindikace takové diagnózy. Mezi absolutními lze rozlišit následující:

  • nevysvětlitelné krvácení v anamnéze pacienta;
  • snížená srážlivost krve;
  • potvrzený jaterní hemangiom nebo jiný vaskulární nádor;
  • přítomnost potvrzené echinokokové cysty;
  • když není možné určit místo biopsie;
  • odmítnutí pacienta z procedury.

Kromě toho existují relativní kontraindikace:

  • hemofilie;
  • těžká obezita;
  • těžký ascites;
  • amyloidóza;
  • infekční onemocnění pravé pleurální oblasti;
  • alergické reakce na anestetika a analgetika.

Tento typ diagnózy u pacientů obvykle vyvolává řadu otázek. Jedním z hlavních je to, jak se provádí biopsie jater a bolí to? Pacienti navíc chtějí vědět, jak se na postup připravit a co mohou dále očekávat..

Přípravná fáze

Nejčastěji je postup přiřazen pacientům, kteří podstupují ústavní léčbu, takže zdravotnický personál jim pomůže se náležitě připravit a dá jasná doporučení. Pokud je pacient doma, musí postupovat podle těchto kroků:

  1. Abyste zabránili krvácení, které bude obtížné zastavit během manipulace s játry, měli byste přestat užívat léky, které ředí krev 7 dní před plánovanou biopsií.
  2. Předběžně projděte všemi testy předepsanými lékařem. Například test srážení krve.
  3. 2-3 dny před studií by měly být produkty, které zvyšují produkci plynu, vyloučeny z obvyklé stravy. Enzymy a léky, které snižují nadýmání (Unienzym, Espumisan), pomohou zlepšit trávicí trakt..
  4. Poslední jídlo před procedurou by mělo být nejpozději 8 hodin.
  5. V předvečer biopsie si musíte dobře odpočinout a vzdát se těžké fyzické aktivity.
  6. Den před manipulací je zakázáno provádět tepelné procedury, brát si horkou koupel nebo sprchovat se.
  7. Pokud pacient potřebuje užívat nějaké léky denně, jak by měl být v takové situaci v den studie, měl by ošetřující lékař vysvětlit.

Typy a postup biopsie

Hlavní typy této diagnostické metody v hepatologii jsou:

  • punkční biopsie jater;
  • transvenózní (transjugulární);
  • laparoskopické;
  • příčný (otevřený).

Preference konkrétního postupu je dána striktně individuálně a závisí na podezření na konkrétní onemocnění a na celkovém stavu pacienta.

Punkční biopsie

Tato metoda se používá nejčastěji u hepatitidy. Lze ji provést bez hospitalizace pacienta. Perkutánní punkční biopsie je dvou hlavních typů:

  1. Slepá aspirace. Taková studie zahrnuje použití ultrazvukového diagnostického přístroje k určení místa ak slepému provedení samotné punkce. Tato metoda vám však umožňuje získat méně kvalitní biologický materiál a zvyšuje riziko komplikací..
  2. Pozorování aspirace. Punkční jehla je vedena ultrazvukem nebo počítačovou tomografií. Tato metoda je považována za spolehlivější a má nižší riziko komplikací..

Postup se provádí následovně:

  • Pacient zaujímá polohu na zádech na zádech s pravou rukou pod hlavou.
  • Kůže v zamýšleném místě vpichu je ošetřena roztokem jódu a kůže je infiltrována anestetikem těsně nad dolním okrajem dolního žebra.
  • K lepšímu průchodu jehlou pro biopsii se pomocí skalpelu (hloubka 5 mm) provede propíchnutí kůže.
  • V průběhu celého zákroku je pacient požádán, aby zadržel dech při plném výdechu.
  • Po vyjmutí nástroje a potřebných vzorků jaterní tkáně by měl pacient ležet hodinu na pravé straně a další 2 hodiny na zádech. Tím zabráníte krvácení..

Bylo by dobré, aby byl pacient 10 hodin po biopsii jater pod dohledem zdravotnického personálu, protože právě v této době se mohou objevit komplikace..

Transvenózní biopsie

Tento typ diagnózy je prioritou u pacientů se špatnou srážlivostí krve a podstupujících hemodialýzu. Postup zahrnuje zavedení tenké, pružné trubice do žíly na krku nebo ve slabinách. Tato trubice se vloží do žil jater, poté se odebere vzorek k vyšetření. Proces je řízen fluoroskopem.

Procedura může trvat od půl hodiny do hodiny. V tomto procesu musí být provedeno EKG, protože se mohou objevit arytmie. Transvenózní biopsie se provádí pod vlivem lokálních anestetik. V tomto procesu může pacient pociťovat bolest podél cesty bioptické trubice.

Tato technika umožňuje extrahovat biopsii cévním systémem jater, což minimalizuje riziko rozsáhlého krvácení po zákroku. Je však kontraindikován u Budd-Chiariho syndromu (trombóza jaterních žil).

Laparoskopická biopsie

Tato diagnostická metoda se provádí v operačním prostředí nemocnice. Tam, kde na žaludku v celkové anestezii provede specialista několik propíchnutí, kterými se zavede miniaturní videokamera a potřebná sada nástrojů. Proces můžete ovládat prostřednictvím obrazu na monitoru.

Kromě vyšetření benigních nádorů nebo jiných jaterních patologií může být během tohoto postupu novotvar vyříznut s minimálním poškozením tkáně. Laparoskopická operace je optimální pro odstranění rakoviny nebo jaterních cyst. Doba takové manipulace je asi 1,5 hodiny..

Možné komplikace

Recenze pacientů ukazují, že navzdory skutečnosti, že tento postup je prováděn jako menší chirurgický zákrok, je pravděpodobnost komplikací poměrně nízká - ne více než 1%. Zda se biopsie jater stane nebezpečnou, závisí hodně na kvalifikaci odborníka, který ji provádí..

V některých případech lze pozorovat následující důsledky:

  • syndrom bolesti je pozorován do týdne;
  • krvácení z jater;
  • náhodné propíchnutí sousedních orgánů;
  • infekce v pobřišnici;
  • Zvýšení teploty;
  • obecná slabost;
  • dýchací problémy.

Komplikace jsou častější u dětí (4,5%) než u dospělých a riziko krvácení je zvláště vysoké u rakovinných nádorů. Pravděpodobnost závažných komplikací v pediatrii a v praxi pro dospělé je stále poměrně nízká..

Biopsie však u pacientů vždy vyvolává strach a asociaci, že je předepisována výhradně pro rakovinu. Ve skutečnosti tomu tak není. Tento postup je velmi poučný pro různé jaterní patologie a pomáhá zvolit adekvátní léčbu..

Biopsie jater je rutinní procedura ve specializovaných zdravotnických zařízeních. Pokud budete přísně dodržovat všechny předpisy lékaře, riziko komplikací bude minimalizováno. Nebojte se tohoto diagnostického postupu..

Oznámení

Nenakonfigurovaný widget reklamy

    Registrace: říjen 2002 -> Příspěvky: 2222 ->

jaterní biopsie. kdo?

    Registrace: duben 2009 -> Příspěvky: 888 ->

Možná prostřednictvím endoskopu?

Právě jsem měl endoskopický ultrazvuk druhý den.
Dělají sedativní anestezii, leží na levé straně a endoskopem vyšetřují játra, kanály, žlučník.
Kus papíru, který mi bylo nařízeno podepsat, říkal, že si mohou v případě potřeby udělat biopsii, ale nevzali mě. Jen mě hledali, jestli jsou v kanálech kameny?

Komentář

    Registrace: říjen 2002 -> Příspěvky: 2222 ->

uffff o. bolí to? děsivý? jak jsi se potom cítil??
Doufám, že nebyly nalezeny žádné kameny.

Komentář

    Registrace: duben 2009 -> Příspěvky: 888 ->

Komentář

    Registrace: duben 2003 -> Příspěvky: 10383 ->

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: duben 2009 -> Příspěvky: 888 ->

Komentář

    Registrace: červenec 2001 -> Zprávy: 37329 ->

Poslouchejte, právě teď humanismus kráčí mílovými kroky. V nemocnici Burdenko se dokonce gastroskopie začala dělat s premedikací (i když kolonoskopie - bez).

. Zdá se, že mám alergii na propofol, nic na diprivan.

Komentář

    Registrace: červen 2002 -> Příspěvky: 3076 ->
  • Umístění: USA

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: červenec 2001 -> Zprávy: 37329 ->

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: březen 2006 -> Příspěvky: 22771 ->

Komentář

    Připojen: leden 2009 -> Příspěvky: 546 ->
  • Místo: Moskva

Komentář

    Registrace: květen 2003 -> Příspěvky: 16858 ->
  • Z: středu

Leopard Buka, potřebujete biopsii? existuje alternativa, fibroscan a dva krevní testy. drahý. krevní testy přesněji diagnostikují stav jater, protože s biopsií mona, vyzvedněte nezdravý kus s celkově dobrým stavem, játra jsou heterogenní a naopak.

pokud vás zajímají analýzy, je na webu epidemiologická klinika. 12 tisíc druhů nasazeno.

Komentář

    Registrace: červen 2002 -> Příspěvky: 4837 ->

Dívky, proč nesnáším ruskou medicínu, ale také vím, že i v běžné nemocnici v Bashkortostanu se kolonoskopie provádí s mírnou anestezií - moji matku dostali letos na jaře.

A v Moskvě je to prakticky na každé dobře placené klinice plné reklamy na toto téma. Vím jistě, protože když jsem několik telefonoval, nejprve jsem přihlásil svou matku v Moskvě k tomuto postupu, a pak to našli, ani jsem sem nemusel jít, všechno udělali perfektně na místě.

Komentář

    Registrace: srpen 2004 -> Příspěvky: 7543 ->

Pouze moje kůže byla mírně ořezána očním skalpelem, doslova 3 mm. a pak v tomto řezu a píchnutí speciální jehlou, pak mi dokonce ukázali válec jater. Utěsněno omítkou.
Vše se dělo obecně ambulantně.

Nic hrozného, ​​uklidněte se a uklidněte se

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: duben 2005 -> Příspěvky: 39655 ->

Komentář

    Registrace: duben 2005 -> Příspěvky: 39655 ->

Komentář

    Registrace: duben 2002 -> Příspěvky: 21430 ->
  • Kde: z internetu

No, nevím, nevím.
Moje rosvennitsa pokaždé rázně odmítá anestezii během kolonoskopie. Drť, takto je to bezpečnější.
Ano, a voshsche, co porovnat? Když sloup není napíchnutý nebo vyříznutý, nakraynyak může nechat vstoupit příliš mnoho atmosfér, tada oh! Občas se to stane.

A já od doktora na grilu, DO Jaterní biopsie může být sama játra významně zraněna, alespoň v čí rukou padnete, jaké štěstí má ten typ? Pravda, stoll?

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Zabezpečení je přesně stejné, ujišťuji vás. Kolonoskopickou anestezií je opět sedace, tj. není úplný střih a člověk leží s mrtvolou. Reaguje na pokyny lékaře, může podle pokynů vdechovat, vydechovat a dokonce uvolňovat svaly. Zatímco je člověk plně při vědomí, ale vyděšený k smrti samotným pohledem na všechny tyto zvonky a píšťalky a podle postupu, není schopen se podle definice uvolnit.

Mimochodem, jaterní biopsie, o které se moruše hovoří, je mnohokrát „příjemnějším“ postupem.

Biopsie jater: jak a kdy se provádí, recenze, ceny

Jako vysoce přesná diagnostická metoda je k detekci a potvrzení chronického zánětu a onkologické patologie široce používána jaterní biopsie. Během studie lékař vezme fragment orgánu a odešle jej do laboratoře k histologickému vyšetření. Po nanesení speciálních skvrn určí patolog typ onemocnění a jeho závažnost. Na základě těchto informací je založena optimální strategie léčby..

Kdy se provádí biopsie jater?

Existuje dlouhý seznam indikací pro jaterní biopsii. Tyto zahrnují:

  • hodnocení aktivity chronické virové hepatitidy;
  • fibróza a cirhóza jater neznámého původu;
  • prodloužená žloutenka neinfekční geneze;
  • dědičné metabolické poruchy, jako je Gaucherova choroba, Wilsonova-Konovalovova choroba, hemochromatóza a další;
  • autoimunitní onemocnění: primární biliární cirhóza, sklerotizující cholangitida;
  • diagnostika nealkoholické hepatózy a steatózy;
  • hodnocení stavu transplantace jater;
  • diagnostika a sledování účinnosti léčby rakoviny jater.

Předoperační diagnostika

Důvodem pro biopsii je obvykle chronická virová hepatitida B nebo C, nejasná hepatomegalie (zvětšení jater) nebo detekce volumetrického novotvaru v tloušťce orgánu pomocí ultrazvuku, CT nebo MRI. Před zákrokem byste měli podstoupit řadu vyšetření, včetně:

  1. Obecný a biochemický krevní test se stanovením aktivity jaterních enzymů (ALT, AST, alkalická fosfatáza, GGT) a ukazatelů metabolismu bilirubinu;
  2. Koagulogram (stanovení schopnosti srážení krve);
  3. Testy na infekci HIV, protilátky proti virové hepatitidě B (HBsAg, anti-HBs IgM a IgG, anti-HBcAg) a C (anti-HCV IgM a IgG);
  4. Kontrolní ultrazvuk břišní dutiny;
  5. Konzultace terapeuta s dekódováním čerstvého EKG.

Nejméně 1-1,5 týdne před operací byste měli pod lékařským dohledem přestat užívat antiagregační látky (aspirin, Thrombo ACC, Plavix), antikoagulancia (Warfarin, Pradaxa, Xarelto) a další tzv. „Ředící léky“, abyste se vyhnuli riziku pooperačního krvácení. Pokud to není možné (například u pacientů s fibrilací síní), měli byste se pokusit alespoň dočasně snížit dávku těchto léků.

V předvečer studie také informujte svého lékaře o možné alergii na jakékoli léky, zejména na anestetika..

Metodologie

Existují čtyři způsoby provedení biopsie, které se liší v informačním obsahu přijatých informací:

  1. Perkutánní punkční biopsie jater. Provádí jej gastroenterolog, hepatolog nebo radiolog pod kontrolou ultrazvuku nebo CT. Nejprve se do oblasti dolních žeber na pravé straně vstříkne lokální anestetikum. Když je anestetikum účinné, lékař provede malý řez v interkostálním prostoru, kde je zavedena bioptická jehla. Jakmile vstoupí do jater, musíte zadržet dech doslova na několik sekund. Během této doby lékař „vypumpuje“ malé množství buněk, které budou odeslány k výzkumu.
  2. Trepanová biopsie jater. Jedná se o modifikaci propíchnutí, pouze v tomto případě se používá silná jehla s dutým jádrem. Tato technika vám umožňuje odebrat tenký sloupec tkáně, aniž byste zničili jejich histoarchitekturu.
  3. Transjugulární biopsie jater. Moderní způsob, jak zabránit interferenci s břišní dutinou. Všechny manipulace se provádějí v oblasti krku, kde jsou umístěny krční žíly. Po lokální anestézii lékař propíchne žílu a zavede do ní dlouhý katétr. Pod kontrolou CT v reálném čase prochází do jaterních žil, poté se přes něj vstřikuje kontrastní látka do oběhového systému jater. S jeho pomocí lékař určí přesné umístění jaterních cév. Poté katétrem prochází tenká a pružná bioptická jehla, pomocí které lékař odebere jeden nebo více fragmentů orgánu.
  4. Laparoskopická biopsie jater. Nejinformativnější, ale zároveň nejtraumatičtější metoda. Jedná se o kompletní operaci prováděnou v celkové anestezii. Tato technika vám umožňuje odebrat relativně velký fragment orgánu, proto se obvykle používá v případě velkých nádorových novotvarů.

Po biopsii jater

Nežádoucí účinky a komplikace po biopsii jater jsou vzácné, jejich frekvence však přímo závisí na stupni připravenosti pacienta a konkrétním způsobu provedení postupu:

  • Bolest v místě zavedení bioptické jehly se vyskytuje téměř u všech pacientů. Obvykle zmizí sám do týdne po manipulaci..
  • Vnitřní krvácení se vyvíjí u pacientů s patologií systému srážení krve, včetně těch, kteří užívají antiagregační látky a antikoagulancia.
  • Jaterní absces (ve skutečnosti absces) je tak vzácný, že případy jeho výskytu po biopsii jsou vždy vyšetřovány na úrovni správy nemocnice.
  • Pneumotorax nebo vzduch vstupující do pleurální dutiny. Tato komplikace je možná, protože plíce a játra jsou si velmi blízké. Aby se snížilo riziko pneumotoraxu, je při výdechu zavedena bioptická jehla.

Ihned po operaci musíte ležet několik hodin, aby nedošlo k dalšímu poškození jater. Proto se před intervencí pacientům důrazně doporučuje jít na toaletu..

Výsledky biopsie jater by se měly očekávat přibližně za 7-15 dní. Přesné načasování připravenosti závěru závisí na způsobu provozu histologické laboratoře.

Podrobný popis hlavních pojmů z histologické zprávy, dekódování indexů Knodell, METAVIR a Ishak si můžete přečíst zde.

Recenze biopsie jater

Při výběru kliniky je velmi užitečné přečíst si recenze pacientů, kteří již podstoupili jaterní biopsii. Tyto informace vám pomohou vybrat správné lékařské zařízení a psychologicky se naladit na nadcházející postup..

To je samozřejmě citlivé, dokonce nepříjemné, ale ve skutečnosti na tom není nic špatného. Při punkci existují pouze dva nejbolestivější okamžiky - při podání injekce anestetika a při vstupu jehly do jater. Ale to je všechno snesitelné - jako matka vám řeknu, že porod je mnohem bolestivější. Ale pak můžete legálně ležet na břiše celý den a odpočívat))

Anastasia, 31 let, Saratov

V roce 2015 jsem byl v Moskvě propíchnut kvůli hgs. Poprvé. Před tím jsem udělal fibroscan, ale doktor mě přesto poslal na biopsii. Nejsem nijak zvlášť podezřelý, ale po přečtení recenzí jsem se vážně bál, zvláště když napsali, že poté budou muset rok chodit s bolestí. To vše jsou nesmysly a hororové příběhy. Postup je téměř bezbolestný, strana přestala bolet po 3 dnech, nebyly žádné komplikace.

Nikolay, 46 let, Balashikha

Ceny biopsie jater

Cena zákroku na soukromých klinikách v Moskvě se od roku 2019 pohybuje od 11 000 do 17 000 rublů.

Léčba jater v Izraeli

Díky nejnovějším pokrokům v medicíně, moderním lékům a chirurgickým operacím prováděným pomocí moderního vybavení láká léčba jater v Izraeli každoročně tisíce lékařských turistů.

Specialisté na gastroenterologické oddělení kliniky Top Ichilov diagnostikují a léčí onemocnění jater a žlučovodů jako:

  • Rakovina žlučovodů;
  • Kameny ve žlučovodech;
  • Rakovina jater;
  • Cirhóza jater;
  • Hepatitida A, B, C, nealkoholická steatohepatitida (hepatitida, nealkoholická steato hepatitida);
  • Nemoc jater;
  • Steatóza jater (tučná hepatóza, infiltrace tučných jater, tučné onemocnění jater);
  • Primární biliární cirhóza (primární biliární cirhóza);
  • Primární sklerotizující cholangitida;

Další informace o léčbě jater na izraelské klinice Top Ichilov získáte vyplněním níže uvedeného formuláře.

Postupy při problémech s játry a žlučovými cestami:

  1. Endoskopický ultrazvuk (EUS).
  2. Retrográdní cholangiopancreatografie (endoskopická retrográdní cholangiopancreatografie, ERCP).
  3. Transplantace jater.

Fórum o hepatitidě

Sdílení znalostí, komunikace a podpora pro lidi s hepatitidou

  • Hepatitida
    • Žloutenka typu A
    • Hepatitida E.
    • Hepatitida G.
    • Toxická hepatitida
  • Hepatitida C.
    • Hepatitida C - co dělat?
    • Virus hepatitidy C.
    • Játra
    • Analýzy
    • Příznaky
    • Přenosové trasy
    • Léčba interferony
    • Lze vyléčit chronickou hepatitidu C??
    • Prevence hepatitidy C.
    • Hepatitida C a těhotenství
    • Kolik lidí žije s hepatitidou C.?
    • HIV a hepatitida C.
  • Žloutenka typu B
    • Příznaky hepatitidy B.
    • Diagnostika
    • Léčba
    • Hepatitida B a těhotenství
    • Markery hepatitidy B.
    • Hepatitida D (delta)
  • Statistika
  • Drogy
    • Inhibitory proteázy
    • Kolíkové interferony
    • Interferony-alfa
    • Hepatoprotektory
    • Ribavirin
    • Nucleos (t) znamená analogy
    • Vakcíny proti hepatitidě B.
  • Generika
    • Sofosbuvir
    • Daklatasvir
    • Ledipasvir
    • Velpatasvir
  • Naše úspěchy
  • Nezodpovězená témata
  • FAQ
  • Vyhledávání
  • pravidla
  • Galerie

IKB-1. Moskva: Zeptejte se na cokoli o biopsii.

IKB-1. Moskva: Zeptejte se na cokoli o biopsii.

Post Torch »09.04.2016 02:33

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na cokoli o biopsii.

Zveřejnil KAWAII dne 9. dubna 2016, 03:49

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na biopsii.

Post Torch »09.04.2016 08:58

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na cokoli o biopsii.

Post Torch »09.04.2016 09:16

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na biopsii.

Příspěvek »09.04.2016 10:49

Algeron 160 + Ribavirin 1200. Tera dokončena dne 08.05.2015. hurá!
Na rozdíl od šachu hra v životě pokračuje i po matu..

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na cokoli o biopsii.

Post Torch »09.04.2016 11:35

Rakovina jater

  • Chcete-li odpovědět na téma, přihlaste se
  • Nahoru
  • Nahoru
  • Nahoru
  • Nahoru
  • Nahoru

Omlouvám se za jiný monolog, ale chci požádat o radu.

Jsem naplánován na hospitalizaci 25. srpna na biopsii jater. Během této doby se to stalo:

1. Ukázalo se, že můj spolužák drží ultrazvukovou kancelář. Okamžitě mě pozvala a dlouho sledovala. Říká, že 90% hemangiomů.

2. Našel jsem prvního radiologa, který mi před 10 měsíci provedl CT s kontrastem. Přinesl mu disky z posledního CT v onkologii. Porovnal je s těmi svými v mé přítomnosti. Říká, že v onkologech se trochu hromadí kontrast. Právě udělali zpoždění mezi fázemi pouze 3 minuty. Také má sklon k hemangiomu, ale je poněkud atypický.

3. Předané onco markery:
AFP 1.2
CEA 0,75
PSA celkem 4,19 (od chron. Prostatitidy došlo k mírnému nárůstu)

4. Laparoskopie do hloubky jater pod kontrolou oka - to je řez jater dolů a bez pochyb o vysoké kvalifikaci chirurga. Jak najít pytel brambor, který je shnilý na dotek, aniž by se otočil celý pytel?

5. Cítím se docela dobře. Dokonce i teplota mírně poklesla na maximum 36,8. Znovu se vzpamatoval z předchozí normy 92 kg. Spánek se vrátil do normálu. V oblasti jater příležitostně dochází k pocitu těžkosti a brnění, komprese. Ale vůbec ne a často.

Možná bych měl biopsii odmítnout?

  • Nahoru
  • Balashikha tiskový tajemník
  • Správci
  • 2294 příspěvků
  • Balashikha
  • Nahoru
  • IIT
  • Uživatelé
  • 31 příspěvků
  • Nahoru
  • Tiskový mluvčí Balashikha
  • Správci
  • 2294 příspěvků
  • Balashikha
  • Nahoru
  • IIT
  • Uživatelé
  • 31 příspěvků

Ahoj!
Pokračování tématu.

Po dobu 2 měsíců jsem biopsii neprováděl, protože nevidím žádnou zvláštní potřebu. Pokud je to rakovina, pak je spodní linie jasná. Pokud ne, tak proč otevírat varhany?
A onkolog mě nějak nebere vážně. Chcete dělat, říká, nechcete dělat.

Znovu jsem provedl ultrazvukové vyšetření - formace se buď nezvětšily, nebo se zvětšily o pár mm. Ale v důsledku lidové samoléčby po dobu několika týdnů (odvar z ovsa, ostropestřec mariánský) se játra zmenšila a tuková hepatóza se snížila (nebo jak se to tam nazývá?). Nedržím dietu. Nejím ošklivé věci, ale tučné jídlo, vepřové maso, ryby, smažené - docela.

Podal jsem to pro několik nádorových markerů, jak bylo doporučeno v dopise, který jsem dostal od RONS. Všechno je v pořádku.

Obecně se cítím horší než průměr. Někdy žaludek bolí, jmenovitě žaludek, neexistuje přísná lokalizace, i když častěji v pravém hypochondriu. Ale možná nalevo. Ani to nebolí - bolí, táhne, tlačí, hoří.

Nechci dělat nic, nějakou apatii a lenost. Hraji na tabletu několik hodin a nechci dělat nic jiného. Zdá se, že neexistuje žádná teplota, ale pokožka je na dotek horká.

Říkají, že nevypadám moc dobře. Pod očima jsou tmavé kruhy, téměř tmavé žlutozelené. Měl jsem to už od dětství, ale teď je to silnější. Kůže obličeje prý ztmavla a nezdravě zářila. Plus mučená seborrhea, která se objevila asi před 3 lety a nyní s ní neúspěšně bojuji.

Chuť k jídlu je normální, váha je stále na 89-90 kg. Křeslo je divné jako předtím. Zdá se, že to není průjem, ale ani normální. Necítím se úplně prázdná. Někdy jdu 2-3krát v malých porcích. Omlouvám se za podrobnosti.

To vše mě zatěžuje a cítím obecnou zhoršující se dynamiku.
Na jedné straně uplynul více než rok od objevení formací. Říkají, že bych dávno zemřel, kdyby to byla rakovina jater nebo metastázy. To je pravda? Možná jsem na rakovinu (44 let) jen relativně mladý a samotné tělo bojuje?

Nebo možná mám jiná onemocnění trávicího traktu nebo metabolismu? Co byste doporučil zkontrolovat na základě mých příznaků výše? Jaké testy je třeba provést?

Někteří říkají, že navštěvují psychiatra. Ale to nějak není vážné, protože objektivně cítím bolest, tíhu, problémy se židlí. A zde terapeut nepomůže.