Fórum na autobusové zastávce.

Komunikace HepCniků, Aesculapianů a těch, kteří se k nim přidali.

  • Nezodpovězená témata
  • Aktivní témata
  • Vyhledávání
  • FOTOGRAFIE
  • Statistika
  • Zastavte fórum „Hepatitida C“ (doma) Konzultace, diskuse Poradenství od zkušených. Biopsie a fibroscanning
  • Vyhledávání

Biopsie jater. Osobní dojmy.

  • Jdi na stránku:

Re: Biopsie jater

Re: Biopsie jater

Hepatitida C, genotyp 3a / b, detekována v roce 2009. 1. 8. 2011 Altevir + Rebetol!
8.02.2011 minus!
Září 2011 minus!


Všechno bude v pořádku!! Koneckonců vše závisí na nás! Pokud ne my, tak kdo!?

Re: Biopsie jater

6. Potvrzuje punkční biopsie jater tenkou jehlou vždy diagnózu cirhózy??

Ne. Mikronodulární cirhóza (3 mm uzliny) se vyvíjí u pacientů s virovou hepatitidou a jinými onemocněními jater; regenerační uzly jsou rozloženy nerovnoměrně. Proto někdy iu pacientů s jaterní cirhózou biopsie odhalí drobné fibrotické změny a normální jaterní laloky. Charakteristickým rysem punkční biopsie je, že měkčí jaterní tkáň se do jehly snáze vtáhne než vláknitá tkáň, v důsledku čehož může být v biopsii přítomna zjizvená tkáň v nedostatečném množství.

stejné kecy.
biopsie byla 17.09. výsledek ještě není připraven.
pravé rameno (klíční kost) bolelo asi hodinu po biopsii. Nevěděl jsem, kam mám dát pravou ruku.

po biopsii v břiše někdy dochází k bodavému / řezání nepříjemných pocitů (nelze to nazvat bolestí). nebýt biopsie - nevěnoval by pozornost, možná něco nebo něco snědl. a tak každému takovému projevu věnuji pozornost.
měl někoho takového nebo něco jiného?

Biopsie jater! Kdo o tom něco ví, podívejte se!

Máme černý pruh. Nebyl jsem se svým synem z kliniky 3 týdny. Jdeme do různých postupů. Moje dcera si také naléhavě potřebuje opravit záda. Musíte také dlouho chodit na různé procedury a masáže. A mám zdravotní problémy. S největší pravděpodobností s játry. Existuje spousta vzdělání a krev je špatná, AFP je přeceňována. Nabízejí biopsii. A velmi se bojím komplikací po něm. Možná se někteří z vás setkali s tímto postupem nebo s přáteli. Jak všechno proběhlo? Měl by ses bát?

Biopsie jater.

Probíhá biopsie jater. Kluci, kteří náhodou prošli, podělte se o své dojmy z tohoto postupu.

08/07/14 Obdržel histopatologický závěr.
Primární biliární cerroza, počáteční fáze.

Díky 0 0

Komentáře k tomuto tématu (17)

Histopatologický závěr 07.22.2014

Sloupec jaterní tkáně s mírným rozšířením portálového prostoru v důsledku fibrózy a proliferace cholangioli s velmi mírným chronickým zánětem. Průnik do stěn žlučovodů není viditelný, nedochází k narušení bazální membrány, žádné granulomy.
V parenchymu je zachována sinusová struktura. Jsou viditelné mírné mastné změny v makrovasikulách. Hlavně v zóně 3 je viditelný malý počet makrofágů obsahujících pozitivní látku PAS-D. Centrální žíly jsou normální.

Portální a lobulární reaktivní hepatitida.
Proliferace cholangiolu.
Mírná steatóza.

Obecně byla stanovena diagnóza: Primární biliární cirhóza, počáteční fáze.
Předepsaná kyselina ursodeoxycholová 300 mg x 3 r / den.

Kdo užíval drogy s tímto DV (Ursofalk a.) Podělte se o své pocity, pocítili jste při jejich užívání nějaké zlepšení?

Kdo provedl biopsii jater?

Z nějakého důvodu lékaři fibroscanu nevěří. Je nový. Žádné statistiky.

Lékaři věří :) Technika je docela efektivní a adekvátní cílům výzkumu.
Ve skutečnosti se jak jedna, tak druhá technologie pro vyšetření jater osvědčily a výběr diagnostické metody závisí na předběžné diagnóze. Jaké to je s tebou?

Punkční biopsie spočívá v odběru malého kousku jaterní tkáně v lokální anestezii k vyšetření. Elastografie jater (fibroscan) je zase neinvazivní bezbolestná studie, která pomáhá určit závažnost jaterní fibrózy. S touto metodou vyšetření lékař okamžitě obdrží výsledek - není třeba trávit čas zkoumáním materiálu.

Biopsie jater

V medicíně je biopsie široce používána jako diagnostická metoda. Tento postup umožňuje důkladné vyšetření mnoha orgánů a objasnění závažných diagnóz. Játra jsou v této diagnóze lídrem.

To je způsobeno skutečností, že tento orgán je náchylný k rozvoji mnoha nemocí různé povahy. Kromě toho se v něm metastázy často usazují při rakovině jiných orgánů. A onkologická onemocnění jater samotná nejsou zdaleka neobvyklá..

Biopsie jater je odběr malého kousku tkáně z daného orgánu pro diagnostiku nebo objasnění. Tento postup vám umožňuje přesně identifikovat příčiny vývoje onemocnění, stádium zánětlivého procesu a také to, jak moc vazivová tkáň rostla s výskytem jizevnatých změn..

Indikace a kontraindikace

Před doporučením biopsie by měl pacient podstoupit ultrazvuk jater i tomografické vyšetření. Pokud taková diagnostická opatření nepřinesla dostatečnou jasnost, pak biopsie pomůže pochopit zbývající otázky. Zpravidla je předepsáno v těchto případech:

  • nepřiměřený vzhled žloutenky;
  • pro dynamiku léčby hepatitidy C a B;
  • stabilní odchylky v biochemických analýzách, porucha enzymatické funkce;
  • hepatitida neznámého původu;
  • primární biliární cirhóza;
  • vrozené fermentopatie a abnormality jater;
  • období před a po transplantaci jater;
  • pokud existuje podezření na jaterní metastázy na pozadí onkologických onemocnění jiných orgánů;
  • potvrzení přítomnosti a prognózy průběhu alkoholové nemoci;
  • s podezřením na poškození jater rakovinou.

Tento postup se provádí pouze po důkladném vyšetření pacienta radou lékařů. Skládá se zpravidla z hepatologa, specialisty na infekční onemocnění a onkologa..

Mohou existovat absolutní a relativní kontraindikace takové diagnózy. Mezi absolutními lze rozlišit následující:

  • nevysvětlitelné krvácení v anamnéze pacienta;
  • snížená srážlivost krve;
  • potvrzený jaterní hemangiom nebo jiný vaskulární nádor;
  • přítomnost potvrzené echinokokové cysty;
  • když není možné určit místo biopsie;
  • odmítnutí pacienta z procedury.

Kromě toho existují relativní kontraindikace:

  • hemofilie;
  • těžká obezita;
  • těžký ascites;
  • amyloidóza;
  • infekční onemocnění pravé pleurální oblasti;
  • alergické reakce na anestetika a analgetika.

Tento typ diagnózy u pacientů obvykle vyvolává řadu otázek. Jedním z hlavních je to, jak se provádí biopsie jater a bolí to? Pacienti navíc chtějí vědět, jak se na postup připravit a co mohou dále očekávat..

Přípravná fáze

Nejčastěji je postup přiřazen pacientům, kteří podstupují ústavní léčbu, takže zdravotnický personál jim pomůže se náležitě připravit a dá jasná doporučení. Pokud je pacient doma, musí postupovat podle těchto kroků:

  1. Abyste zabránili krvácení, které bude obtížné zastavit během manipulace s játry, měli byste přestat užívat léky, které ředí krev 7 dní před plánovanou biopsií.
  2. Předběžně projděte všemi testy předepsanými lékařem. Například test srážení krve.
  3. 2-3 dny před studií by měly být produkty, které zvyšují produkci plynu, vyloučeny z obvyklé stravy. Enzymy a léky, které snižují nadýmání (Unienzym, Espumisan), pomohou zlepšit trávicí trakt..
  4. Poslední jídlo před procedurou by mělo být nejpozději 8 hodin.
  5. V předvečer biopsie si musíte dobře odpočinout a vzdát se těžké fyzické aktivity.
  6. Den před manipulací je zakázáno provádět tepelné procedury, brát si horkou koupel nebo sprchovat se.
  7. Pokud pacient potřebuje užívat nějaké léky denně, jak by měl být v takové situaci v den studie, měl by ošetřující lékař vysvětlit.

Typy a postup biopsie

Hlavní typy této diagnostické metody v hepatologii jsou:

  • punkční biopsie jater;
  • transvenózní (transjugulární);
  • laparoskopické;
  • příčný (otevřený).

Preference konkrétního postupu je dána striktně individuálně a závisí na podezření na konkrétní onemocnění a na celkovém stavu pacienta.

Punkční biopsie

Tato metoda se používá nejčastěji u hepatitidy. Lze ji provést bez hospitalizace pacienta. Perkutánní punkční biopsie je dvou hlavních typů:

  1. Slepá aspirace. Taková studie zahrnuje použití ultrazvukového diagnostického přístroje k určení místa ak slepému provedení samotné punkce. Tato metoda vám však umožňuje získat méně kvalitní biologický materiál a zvyšuje riziko komplikací..
  2. Pozorování aspirace. Punkční jehla je vedena ultrazvukem nebo počítačovou tomografií. Tato metoda je považována za spolehlivější a má nižší riziko komplikací..

Postup se provádí následovně:

  • Pacient zaujímá polohu na zádech na zádech s pravou rukou pod hlavou.
  • Kůže v zamýšleném místě vpichu je ošetřena roztokem jódu a kůže je infiltrována anestetikem těsně nad dolním okrajem dolního žebra.
  • K lepšímu průchodu jehlou pro biopsii se pomocí skalpelu (hloubka 5 mm) provede propíchnutí kůže.
  • V průběhu celého zákroku je pacient požádán, aby zadržel dech při plném výdechu.
  • Po vyjmutí nástroje a potřebných vzorků jaterní tkáně by měl pacient ležet hodinu na pravé straně a další 2 hodiny na zádech. Tím zabráníte krvácení..

Bylo by dobré, aby byl pacient 10 hodin po biopsii jater pod dohledem zdravotnického personálu, protože právě v této době se mohou objevit komplikace..

Transvenózní biopsie

Tento typ diagnózy je prioritou u pacientů se špatnou srážlivostí krve a podstupujících hemodialýzu. Postup zahrnuje zavedení tenké, pružné trubice do žíly na krku nebo ve slabinách. Tato trubice se vloží do žil jater, poté se odebere vzorek k vyšetření. Proces je řízen fluoroskopem.

Procedura může trvat od půl hodiny do hodiny. V tomto procesu musí být provedeno EKG, protože se mohou objevit arytmie. Transvenózní biopsie se provádí pod vlivem lokálních anestetik. V tomto procesu může pacient pociťovat bolest podél cesty bioptické trubice.

Tato technika umožňuje extrahovat biopsii cévním systémem jater, což minimalizuje riziko rozsáhlého krvácení po zákroku. Je však kontraindikován u Budd-Chiariho syndromu (trombóza jaterních žil).

Laparoskopická biopsie

Tato diagnostická metoda se provádí v operačním prostředí nemocnice. Tam, kde na žaludku v celkové anestezii provede specialista několik propíchnutí, kterými se zavede miniaturní videokamera a potřebná sada nástrojů. Proces můžete ovládat prostřednictvím obrazu na monitoru.

Kromě vyšetření benigních nádorů nebo jiných jaterních patologií může být během tohoto postupu novotvar vyříznut s minimálním poškozením tkáně. Laparoskopická operace je optimální pro odstranění rakoviny nebo jaterních cyst. Doba takové manipulace je asi 1,5 hodiny..

Možné komplikace

Recenze pacientů ukazují, že navzdory skutečnosti, že tento postup je prováděn jako menší chirurgický zákrok, je pravděpodobnost komplikací poměrně nízká - ne více než 1%. Zda se biopsie jater stane nebezpečnou, závisí hodně na kvalifikaci odborníka, který ji provádí..

V některých případech lze pozorovat následující důsledky:

  • syndrom bolesti je pozorován do týdne;
  • krvácení z jater;
  • náhodné propíchnutí sousedních orgánů;
  • infekce v pobřišnici;
  • Zvýšení teploty;
  • obecná slabost;
  • dýchací problémy.

Komplikace jsou častější u dětí (4,5%) než u dospělých a riziko krvácení je zvláště vysoké u rakovinných nádorů. Pravděpodobnost závažných komplikací v pediatrii a v praxi pro dospělé je stále poměrně nízká..

Biopsie však u pacientů vždy vyvolává strach a asociaci, že je předepisována výhradně pro rakovinu. Ve skutečnosti tomu tak není. Tento postup je velmi poučný pro různé jaterní patologie a pomáhá zvolit adekvátní léčbu..

Biopsie jater je rutinní procedura ve specializovaných zdravotnických zařízeních. Pokud budete přísně dodržovat všechny předpisy lékaře, riziko komplikací bude minimalizováno. Nebojte se tohoto diagnostického postupu..

Biopsie jater: kdo, kde, kdy)

Dobrý večer všem) Nakonec jsem byl na dva týdny propuštěn, abych si odpočinul mezi vleky. A pak jsem se rozhodl využít situace a udělat biopsii jater během těchto dvou týdnů (opět první byla v červnu a nevěřím jejím výsledkům).

Problém: Nevím, kde to mám udělat, respektive kdo to má. Otázka OMC nebo ne již není nutná, musíte naléhavě vyhledat dobrého lékaře, který může podstoupit biopsii s vážným poškozením jater.

Podělte se prosím o své nápady, s kým můžete jít, nejlépe podle příjmení. Možná někde udělali a měli rádi doktora. Obecně jako vždy potřebujete specialistu s rovnými rukama.

Když je nutná biopsie jater?

Postup biopsie se provádí v nemocnici, ale provádí se pouze pro určité indikace:

· Podezření na chronickou hepatitidu a cirhózu jater (primárně virové povahy);

· Podezření na poškození jater alkoholem;

Podezření na onemocnění jater vyvolané drogami;

Hepatomegalie, hyperamintransferasémie a hypergamaglobulinemie neznámého původu;

Žloutenka neznámého původu bez dilatace žlučovodů;

Podezření na familiární, geneticky podmíněné onemocnění jater.

Samotný postup by měl být prováděn v uvolněném prostředí a šatna nebo ošetřovací místnost by měla být náležitě vybavena. Před zákrokem musí být stanovena krevní skupina a také tendence ke srážení a krvácení. V případě krvácení musí mít oddělení dárcovskou krev požadované skupiny.

Fórum o hepatitidě

Sdílení znalostí, komunikace a podpora pro lidi s hepatitidou

  • Hepatitida
    • Žloutenka typu A
    • Hepatitida E.
    • Hepatitida G.
    • Toxická hepatitida
  • Hepatitida C.
    • Hepatitida C - co dělat?
    • Virus hepatitidy C.
    • Játra
    • Analýzy
    • Příznaky
    • Přenosové trasy
    • Léčba interferony
    • Lze vyléčit chronickou hepatitidu C??
    • Prevence hepatitidy C.
    • Hepatitida C a těhotenství
    • Kolik lidí žije s hepatitidou C.?
    • HIV a hepatitida C.
  • Žloutenka typu B
    • Příznaky hepatitidy B.
    • Diagnostika
    • Léčba
    • Hepatitida B a těhotenství
    • Markery hepatitidy B.
    • Hepatitida D (delta)
  • Statistika
  • Drogy
    • Inhibitory proteázy
    • Kolíkové interferony
    • Interferony-alfa
    • Hepatoprotektory
    • Ribavirin
    • Nucleos (t) znamená analogy
    • Vakcíny proti hepatitidě B.
  • Generika
    • Sofosbuvir
    • Daklatasvir
    • Ledipasvir
    • Velpatasvir
  • Naše úspěchy
  • Nezodpovězená témata
  • FAQ
  • Vyhledávání
  • pravidla
  • Galerie

IKB-1. Moskva: Zeptejte se na biopsii.

IKB-1. Moskva: Zeptejte se na biopsii.

Post Torch »09.04.2016 02:33

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na biopsii.

Zveřejnil KAWAII dne 9. dubna 2016, 03:49

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na biopsii.

Post Torch »09.04.2016 08:58

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na biopsii.

Post Torch »09.04.2016 09:16

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na biopsii.

Příspěvek »09.04.2016 10:49

Algeron 160 + Ribavirin 1200. Tera dokončena dne 08.05.2015. hurá!
Na rozdíl od šachu hra v životě pokračuje i po matu..

Re: IKB-1. Moskva: Zeptejte se na biopsii.

Post Torch »09.04.2016 11:35

Biopsie jater

Biopsie je studium biologického materiálu, což je tkáň konkrétního orgánu. Jeho plot představuje určité obtíže a nebezpečí, proto si lékaři před předepsáním tohoto typu studia musí být jisti vhodností rizika.

Během operací s odstraněním orgánu nebo jeho části musí být tkáň odeslána k biopsii, aby byla potvrzena správná diagnóza. Jaterní biopsie se používá, když je nutná diferenciální diagnostika onemocnění, když jiné techniky vyžadují objasnění kvůli jejich nedokonalosti.

  1. Jak se vyšetřuje biopsie?
  2. Když je nutná biopsie?
  3. Kdo by neměl mít biopsii??
  4. Jaké typy biopsií se v praxi používají, co by si měl pacient zvolit?
  5. Jak probíhá příprava?
  6. Tipy po ukončení procedury
  7. Co je napsáno v závěru analýzy?
  8. Jaké jsou možné komplikace?
  9. Jak se biopsie provádí u dětí?

Jak se vyšetřuje biopsie?

Získaný materiál se nazývá biptat. Dodává se do laboratoře, kde je možné provádět výzkum ve třech směrech:

  • patomorfologická analýza - spočívá v identifikaci změn ve složení a tvaru buněk (cytologie), tkáňových prvků (histologie), odkazuje na nejběžnější diagnostickou metodu;
  • imunohistochemická metoda - umožňuje pomocí speciálního zpracování odhalit chemické složení materiálu, v diagnostice onemocnění jater je důležitá u Wilson-Konovalovovy choroby (najdou znak - depozice mědi v buňkách);
  • metoda biologické kultury - umožňuje izolovat původce infekce přímo z postiženého orgánu, určit jeho citlivost na antibiotika pro následnou léčbu (důležité pro jaterní abscesy).


Za dostatečný pro analýzu se považuje „sloupec“ tkáně vysoké 10–40 mm a vážící 10–50 mg.

Když je nutná biopsie?

Ať je biopsie prováděna jakýmkoli způsobem, je vždy nutné vstoupit do jater (invazivní metoda). V arzenálu lékaře existuje dostatek metod, včetně laboratorních a instrumentálních, k vyřešení problému diagnostiky. V obtížných případech se uchýlí k laparoskopii - zavedení optického zařízení řezem pobřišnice k prozkoumání povrchových strukturálních změn v játrech.

Indikace biopsie orgánu jsou určeny složitými úkoly, jejichž odpověď lze získat pouze pomocí hloubkového vyšetření orgánových tkání:

  • srovnávací diagnostika onemocnění jater s nádory (benigní, maligní), identifikace příznaků hyperplazie, cirhózy, fibrózy, steatózy;
  • identifikace jaterních metastáz u rakoviny jiných orgánů;
  • stanovení rozsahu a závažnosti patologických změn;
  • objasnění agresivity zánětu u virové hepatitidy, fibrózy u cirhózy;
  • pokud existuje podezření na dědičnou patologii;
  • potřeba sledovat účinnost léčby, pokud se používají léky a metody, které vyžadují studium buněčného složení;
  • zhodnotit stav jater dárce po transplantaci.

V praxi existují pacienti, jejichž biochemické testy jsou významně pozměněny, z nejasných důvodů je stanoven vysoký počet transamináz, bilirubinu. V nejlepším zájmu pacienta je provést biopsii k vyloučení virové hepatitidy.


Povaha detekovaných morfologických změn naznačuje typ patologie

Studie je nezbytná nejen pro rakovinu jater, ale také v případech:

  • nealkoholická mastná hepatóza;
  • chronická hepatitida C nebo B;
  • primární biliární cirhóza;
  • alkoholické onemocnění jater;
  • autoimunitní hepatitida;
  • primární sklerotizující cholangitida;
  • Wilsonova-Konovalovova choroba.

U jakékoli nemoci s nejasnými příznaky, kdy výsledky jiných testů neodrážejí přesný obraz patologie.

Kdo by neměl mít biopsii?

Kontraindikace postupu biopsie jsou závažné poruchy srážení krve, krvácení, dekompenzace srdečních a respiračních funkcí, těžká nedostatečnost, kóma pacienta, rakovina jater s dekompenzovanou fází cirhózy.

Pokud existuje podezření na jaterní hemangiom (nádor z plexu cév), měl by být přístup k biopsii velmi opatrný. Metoda je oprávněná, pouze pokud je nutné vyloučit další novotvar.

Při subkapsulární lokalizaci může hemangiom způsobit výrazné vnitřní krvácení. V každém případě zvolí lékař přijatelný typ biopsie s přihlédnutím k účelu studie, riziku komplikací a stavu pacienta..


Depozice mědi v jaterních buňkách u Wilson-Konovalovovy choroby

Jaké typy biopsií se v praxi používají, co by si měl pacient zvolit?

Existují různé typy biopsie, mají své vlastní výhody a nevýhody. Perkutánní nebo punkční biopsie - metoda je nejčastější a pro pacienta méně traumatizující. Lze provádět jak na operačním sále polikliniky, tak ve stacionárních podmínkách.

Pacient je položen na záda, pravá ruka je vzata za hlavu. Punkční biopsie jater vyžaduje praktické dovednosti chirurga, předběžné studium výsledků výzkumu. Údajné místo vpichu je ošetřeno antiseptiky, pro účely anestézie je Novokain injikován injekční stříkačkou. Mezi extrémními spodními žebry je proveden malý kožní řez.

Injektuje se do ní speciální jehla se širokým lumenem. Aby se zabránilo možnosti poranění plicní tkáně, provádí se punkce na pozadí výdechu. Pro zavedení pod jiným úhlem může být zapotřebí další jehla. Při propíchnutí jater lékař provede sací pohyb pístem injekční stříkačky (metoda se také nazývá „aspirace“).

Jaterní tkáň se dostane do jehly. Po biopsii se pacientovi doporučuje ležet na pravé straně. Pro pozorování to stačí od dvou hodin do dne. Rozlišovat mezi „slepou“ metodou, kdy lékař využívá pouze své znalosti anatomie, a „pozorováním“ prováděným pod kontrolou ultrazvuku.

Je zřejmé, že v prvním případě není vyžadován vysoce kvalifikovaný personál, riziko komplikací je vyšší a nelze počítat s kvalitním materiálem. Pokud existuje hardwarová kontrola, bude výsledek spolehlivější, ale metoda výzkumu je dražší pro zdravotnické zařízení nebo pacienta..

První známky cirhózy jater z alkoholu

Transjugulární biopsie se provádí za stacionárních podmínek pod kontrolou rentgenového přístroje. Pacient leží na rentgenovém stole. Místo anestézie - projekce krční žíly na krk.

Na kůži je proveden malý řez a do krční žíly je našroubován pružný katétr. Při přiblížení k jaterní žíle se vstříkne kontrastní látka a pořídí se snímky k potvrzení lokalizace katétru. Dále sonda vezme materiál k analýze. Katétr se opatrně odstraní a na ránu se aplikuje obvaz.

Laparoskopická biopsie - přípustná pouze v nemocnici, je nutná anestézie. K tomu je pacientovi intravenózně injikována látka s obecným analgetickým účinkem, rychle usne. Malý výřez je proveden v břiše nad výstupkem jater. Prostřednictvím ní se do peritoneální dutiny zavedou potřebné nástroje s videokamerou na konci.

Moderní technologie vám umožní zobrazit obraz na obrazovce monitoru, ukáže játra chirurgovi a umožní vám vybrat místo pro odběr vzorků. Možnosti přesahují metodu punkce. Na konci manipulace se nástroje odstraní, na řez se aplikují 1-2 stehy. Metoda je kontraindikována u peritonitidy, těžké obezity.


Sada pro biopsii obsahuje tenkou, dlouhou jehlu a širší trefín

Cílená trepanobiopsie se provádí pomocí speciálního nástroje (trepan), širšího než jehla. Proto se do ní dostane obrovská oblast tkáně, můžete zachytit husté fibrózní zaostření. Otevřená metoda - používá se při operačním řezu, kdy je pacientovi podána plná anestézie a je navržen zásah. Zdá se, že je to nejspolehlivější a nejúčinnější.

Po určení indikací je pacientovi řečeno, jak se provádí biopsie jater v konkrétní instituci. Podle zákona musí pacient podepsat informovaný souhlas, stejně jako při přípravě na operaci. Rodiče rozhodují za děti.

Lékař zvolí nejlepší způsob. Je-li například podezření na rakovinový nádor, nemá smysl provádět „slepé“ vyšetření punkcí. Metoda také závisí na vybavení dostupném na klinice a vyškolených odbornících. Proto při rozhodování, kde je lepší provést vyšetření, musí pacient vzít v úvahu všechny stránky problému, přečíst si recenze o konkrétní klinice.

Jak probíhá příprava?

K určení indikací a vyloučení kontraindikací před zákrokem musí lékař zkontrolovat ukazatele srážení krve, provést ultrazvuk jater a břišních orgánů, ženy vyšetřit gynekologem. Jsou prováděny krevní testy na virovou hepatitidu a AIDS.

Pacient užívající antikoagulancia, nehormonální protizánětlivé léky, by se jich měl vzdát jeden týden před očekávanou biopsií. To je nezbytné, aby se zabránilo krvácení. Lékař by měl být informován o všech chronických onemocněních a alergických reakcích, kterými pacient trpí.

Je zakázáno jíst po dobu 10 hodin a pít - 8 hodin před manipulací. Před odesláním na operační sál navrhněte močení.

Tipy po ukončení procedury

Přestože biopsie není považována za vysoce traumatizující operaci, vyžaduje zotavení, jako každý zásah. V místě vpichu mohou malé bolesti trvat až dva dny. Pacient potřebuje kontrolu, měří se mu krevní tlak a puls, je slyšet dýchání.

Po biopsii punkcí je po 2–4 hodinách vyžadován přísný odpočinek, po jiných typech - lékař umožňuje vstát. Pokud byl postup proveden v polyklinice, je po 4 hodinách povoleno jít domů. Během dne byste měli dodržovat režim, méně se hýbat, nezvedat závaží.


Je lepší neřídit auto, můžete mít závratě

Co je napsáno v závěru analýzy?

V závislosti na typu studie biopsie mohou laboratorní výsledky naznačovat:

  • identifikovat atypické nádorové buňky;
  • změny v tkáni jaterních lalůčků zánětlivé povahy;
  • fibróza a nahrazení jaterních buněk jizvou;
  • stagnace žluči uvnitř průchodů se stlačením lalůčků;
  • přítomnost parazitického nebo infekčního ohniska.

U hepatitidy C se počítá index aktivity viru, stupeň náhrady jaterního parenchymu pojivovou tkání. Pro odborníky byly stupnice hodnocení vyvinuty v bodech s přihlédnutím k identifikované patologii.

Jaké jsou možné komplikace?

Provedení kontrolované biopsie a dostatečná kvalifikace lékaře zaručují absenci komplikací. Objevují se velmi zřídka ve formě:

  • vnitřní krvácení (vstup do hemangiomu, cévy);
  • rány s perforací žlučových cest, střev, žaludku s peritonitidou;
  • poškození plicní tkáně s vývojem pneumotoraxu;
  • zavedení nebo aktivace šíření infekce s následnou tvorbou jaterního abscesu, obecná sepse.

Pokud komplikace vyžadují další léčbu, pak kliniku onemocnění výrazně zhorší.

Jak se biopsie provádí u dětí?

Malým dětem se podává sedativní injekce, lokální anestézie. Senioři možná potřebují celkovou anestezii. Punkční biopsie se používá častěji. Dítě je k operačnímu stolu připevněno speciálními pásky. Při výdechu stlačí asistent hrudník malého pacienta, v tomto okamžiku je propíchnuta játra.


Před biopsií musí dítě podstoupit ultrazvuk

U dětí jsou komplikace pozorovány u 4,5% případů, což je více než u dospělých. Riziko krvácení se zvyšuje zejména po transplantaci kostní dřeně.

Nejběžnější komplikace:

  • zánět v pleurálním prostoru (pleurisy);
  • perihepatitis - šíření zánětu do okolní tkáně;
  • krvácející;
  • intrahepatální hematomy;
  • biliární peritonitida;
  • tvorba arteriovenózní píštěle u brány jater;
  • infekce.

V moderní medicíně je striktně kladena otázka vhodnosti vyšetřovací metody s vysokým rizikem a přítomnosti komplikujících faktorů. Lékaři si toho jsou vědomi a měli by pacienty informovat o smyslu a možnostech nadcházejícího zákroku..

Biopsie jater je nezbytnou metodou, pouze pokud člověk může doufat, že bude mít prospěch z výsledků, pokud je nemožné ji získat jinými metodami výzkumu.

Oznámení

Nenakonfigurovaný widget reklamy

    Registrace: říjen 2002 -> Příspěvky: 2222 ->

jaterní biopsie. kdo?

    Registrace: duben 2009 -> Příspěvky: 888 ->

Možná prostřednictvím endoskopu?

Právě jsem měl endoskopický ultrazvuk druhý den.
Dělají sedativní anestezii, leží na levé straně a endoskopem vyšetřují játra, kanály, žlučník.
Kus papíru, který mi bylo nařízeno podepsat, říkal, že si mohou v případě potřeby udělat biopsii, ale nevzali mě. Jen mě hledali, jestli jsou v kanálech kameny?

Komentář

    Registrace: říjen 2002 -> Příspěvky: 2222 ->

uffff o. bolí to? děsivý? jak jsi se potom cítil??
Doufám, že nebyly nalezeny žádné kameny.

Komentář

    Registrace: duben 2009 -> Příspěvky: 888 ->

Komentář

    Registrace: duben 2003 -> Příspěvky: 10383 ->

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: duben 2009 -> Příspěvky: 888 ->

Komentář

    Registrace: červenec 2001 -> Zprávy: 37329 ->

Poslouchejte, právě teď humanismus kráčí mílovými kroky. V nemocnici Burdenko se dokonce gastroskopie začala dělat s premedikací (i když kolonoskopie - bez).

. Zdá se, že mám alergii na propofol, nic na diprivan.

Komentář

    Registrace: červen 2002 -> Příspěvky: 3076 ->
  • Umístění: USA

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: červenec 2001 -> Zprávy: 37329 ->

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: březen 2006 -> Příspěvky: 22773 ->

Komentář

    Připojen: leden 2009 -> Příspěvky: 546 ->
  • Místo: Moskva

Komentář

    Registrace: květen 2003 -> Příspěvky: 16858 ->
  • Z: středu

Leopard Buka, potřebujete biopsii? existuje alternativa, fibroscan a dva krevní testy. drahý. krevní testy přesněji diagnostikují stav jater, protože s biopsií mona, vyzvedněte nezdravý kus s celkově dobrým stavem, játra jsou heterogenní a naopak.

pokud vás zajímají analýzy, je na webu epidemiologická klinika. 12 tisíc druhů nasazeno.

Komentář

    Registrace: červen 2002 -> Příspěvky: 4837 ->

Dívky, proč nesnáším ruskou medicínu, ale také vím, že i v běžné nemocnici v Bashkortostanu se kolonoskopie provádí s mírnou anestezií - moji matku dostali letos na jaře.

A v Moskvě je to prakticky na každé dobře placené klinice plné reklamy na toto téma. Vím jistě, protože když jsem několik telefonoval, nejprve jsem přihlásil svou matku v Moskvě k tomuto postupu, a pak to našli, ani jsem sem nemusel jít, všechno udělali perfektně na místě.

Komentář

    Registrace: srpen 2004 -> Příspěvky: 7543 ->

Pouze moje kůže byla mírně ořezána očním skalpelem, doslova 3 mm. a pak v tomto řezu a píchnutí speciální jehlou, pak mi dokonce ukázali válec jater. Utěsněno omítkou.
Vše se dělo obecně ambulantně.

Nic hrozného, ​​uklidněte se a uklidněte se

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Komentář

    Registrace: duben 2005 -> Příspěvky: 39655 ->

Komentář

    Registrace: duben 2005 -> Příspěvky: 39655 ->

Komentář

    Registrace: duben 2002 -> Příspěvky: 21433 ->
  • Kde: z internetu

No, nevím, nevím.
Moje rosvennitsa pokaždé rázně odmítá anestezii během kolonoskopie. Drť, takto je to bezpečnější.
Ano, a voshsche, co porovnat? Když sloup není napíchnutý nebo vyříznutý, nakraynyak může nechat vstoupit příliš mnoho atmosfér, tada oh! Občas se to stane.

A já od doktora na grilu, DO Jaterní biopsie může být sama játra významně zraněna, alespoň v čí rukou padnete, jaké štěstí má ten typ? Pravda, stoll?

Komentář

    Registrace: červen 2003 -> Příspěvky: 16075 ->

Zabezpečení je přesně stejné, ujišťuji vás. Kolonoskopickou anestezií je opět sedace, tj. není úplný střih a člověk leží s mrtvolou. Reaguje na pokyny lékaře, může podle pokynů vdechovat, vydechovat a dokonce uvolňovat svaly. Zatímco je člověk plně při vědomí, ale vyděšený k smrti samotným pohledem na všechny tyto zvonky a píšťalky a podle postupu, není schopen se podle definice uvolnit.

Mimochodem, jaterní biopsie, o které se moruše hovoří, je mnohokrát „příjemnějším“ postupem.