Funkční testy jater - krevní test


V lékařské literatuře neexistuje striktní definice pojmu „vzorky jaterní krve“ a také seznam testů, které se jich týkají. V současné době existuje velké množství laboratorních parametrů, které hodnotí stav jater. Při jejich hodnocení bude lékař schopen vyvodit závěr o činnosti patologického procesu, jeho povaze a navrhnout příčinu vývoje onemocnění. Nejběžnější a informativní z těchto indikátorů lze připsat testům jaterních funkcí..

Proč potřebuješ játra

Mnoho vědců porovnává tento orgán s „chemickou rostlinou“ našeho těla. V tuto chvíli lékaři počítají přes 200 různých jaterních funkcí, které zajišťují normální fungování těla. Lze je rozdělit do následujících skupin:

  • Účast na trávení potravy. Jaterní buňky produkují žluč, která je nezbytná pro vstřebávání tuků, ničení škodlivých mikroorganismů v bolusu potravy a pro zlepšení střevní motility. Při nedostatku žluči může mít pacient řídkou stolici s příměsí tuku, bolesti břicha a zvyšuje se riziko střevních infekcí;
  • Neutralizace toxinů (alkohol, drogy, jedy atd.) A drog. K dosažení tohoto úkolu pracuje řada životně důležitých enzymů, cytochromů, které vám umožňují zpracovat a odstranit cizí látky z těla. Řada patologií může vést k nedostatku cytochromů, ke zpoždění výše uvedených látek a ke zvýšení pravděpodobnosti otravy;
  • Udržování normální srážení krve. Vážné poškození jaterní tkáně vede k porušení tvorby 4 ze 13 hlavních koagulačních faktorů. Výsledkem je, že člověk má známky zvýšeného krvácení: výskyt modřin s drobnými poraněními, pocení krve v kloubech, výskyt načervenalé barvy moči, černé výkaly a rád další příznaky;
  • Zadržování tekutin v oběhovém systému. Produkce bílkovin je jedním z nejdůležitějších mechanismů při prevenci tvorby otoků. Jeho určitá koncentrace přitahuje vodu a brání jejímu uvolňování do podkožní tkáně na nohou, pažích a vnitřních orgánech;
  • Odstranění produktů ničení krevních buněk. V průměru žije erytrocyt (červená krvinka, která přenáší kyslík) přibližně 180 dní. Jejich obsah v krvi přesahuje několik bilionů, přičemž denně některé z erytrocytů odumírají a nahrazují je nové buňky. V důsledku buněčné smrti vzniká nenavázaný bilirubin (tato látka je pro člověka toxická), který je zachycen játry a váže se na žlučové složky, poté je vylučován do duodenální dutiny.

Při vážném poškození orgánů mohou být narušeny všechny výše uvedené funkce, avšak v raných stádiích onemocnění trpí nejčastěji pouze 1–2. Současně chybí vnější příznaky onemocnění nebo jsou velmi slabě vyjádřeny. Chcete-li včas zjistit počáteční změny, můžete použít řadu laboratorních testů.

Jakou analýzu musíte provést

Jak již bylo zmíněno výše, neexistuje žádný univerzální test jaterních funkčních testů. Indikátory, které odrážejí práci jater, jsou stanoveny během různých postupů. K posouzení stavu orgánu je proto nutné absolvovat tři hlavní analýzy:

  • Podrobný biochemický krevní test;
  • Koagulogram;
  • Obecná analýza moči (zkráceně - OAM).

První studie vám umožňuje identifikovat patologický proces, navrhnout jeho příčinu a zkontrolovat práci některých funkcí, jako je tvorba látek (bílkoviny, albumin) a eliminace bilirubinu z těla. Jmenování koagulogramu je nezbytné k diagnostice poruch v koagulačním systému a stanovení rizika zvýšeného krvácení.

K vyloučení závažného onemocnění ledvin se používá obecný test moči. Vzhledem k tomu, že při poškození ledvinového filtru mohou také nastat významné ztráty bílkovin, mohou se objevit otoky a další příznaky běžné u onemocnění jater, musí být OAM provedena u všech pacientů.

Příprava na zkoušku

Krevní test

Studie se doporučuje ráno na lačný žaludek. Alkohol v kterékoli z jeho variant musí být vyloučen 3 dny před zákrokem. Do 3 hodin před odběrem krve je nutné přestat kouřit a věnovat se intenzivní fyzické aktivitě (sportovní trénink, jogging, ranní cvičení atd.). Pokud je to možné, je třeba se vyvarovat stresu a přetěžování.

Pokud nemůžete darovat krev ráno, je povoleno provést proceduru během dne. V takovém případě by však měly být splněny následující podmínky:

  • Čas od posledního jídla - nejméně 4 hodiny;
  • V předvečer vyšetření se také doporučuje vyvarovat se fyzického a emočního přetížení, nekuřte;
  • Měli byste přestat užívat nápoje obsahující kofein nebo taurin: jakékoli energetické nápoje, Coca-Cola, káva, silný čaj. Můžete pít vodu bez omezení.

Nedoporučuje se upravovat stravu pouze pro výzkum a zrušit jakékoli léky bez předchozí konzultace s lékařem - může to ovlivnit výsledek a zkreslit skutečný obraz.

Analýza moči

Chcete-li správně močit pro výzkum, musíte dodržovat řadu jednoduchých doporučení:

  1. Bezprostředně před provedením analýzy se musíte umýt ve sprše. Toto doporučení je relevantní pro ženy i muže;
  2. Nádoba by měla projít počáteční částí moči (prvních 3–5 sekund od začátku močení). Nedodržení tohoto pravidla může vést k detekci zvýšeného množství proteinu, epitelu nebo buněk;
  3. Sklenici je třeba zakoupit v lékárně - to zaručuje nepřítomnost bakterií, cizích bílkovin nebo jiných nečistot;
  4. K dosažení přesného výsledku nejsou nutná žádná dietní omezení ani změny životního stylu.

Indikátory "upečených vzorků"

Nemoci nebo poškození orgánu toxickými látkami trvale ovlivňují stav jeho buněk a výkon funkcí. Nejinformativnější indikátory, které vám umožňují posoudit stav jaterní tkáně, rychlost testů jaterních funkcí, jsou uvedeny v tabulce níže.

Chemie krve

Jedním z hlavních ukazatelů metabolismu tuků v těle. Produkce různých druhů cholesterolu se vyskytuje v játrech. Proto je pokles jeho množství pod normální hodnoty nepřímým znakem poškození tohoto orgánu..

Ke zvýšení celkového cholesterolu může dojít u velkého počtu onemocnění, včetně přítomnosti stagnace žluči uvnitř jaterních cest nebo ve žlučníku, přítomnosti tukových jater.

Množství celkového proteinu odráží schopnost jater vytvářet složité chemické sloučeniny. Albumin je druh bílkoviny, která má malou hmotnost, ale zároveň velké množství funkcí, zejména: transport živin, zadržování tekutin v cévách.

Je třeba si uvědomit, že snížení jejich počtu může být také spojeno s poškozením renálního filtru, proto je pro správnou diagnózu také nutné provést OAM.

Koagulogram

Obecná analýza moči (OAM)

Ukázkové sazbyO čemž svědčí?
Bilirubin:
  • Obecně -5-22 μmol / l;
  • Volný (nevázaný, nekonjugovaný) 3,3-12 μmol / L;
  • Vázaný (konjugovaný) 1,6-6,7 μmol / l.
Bilirubin je produkt rozpadu krevních buněk, který je normálně zachycen játry z krve a vylučován žlučovými cestami. Zvýšení jeho množství naznačuje problém v tomto systému:

  • Zvýšení pouze nepřímé frakce je známkou nadměrného rozpadu erytrocytů (krvinek);
  • Zvýšení pouze přímé frakce naznačuje stagnaci žluči uvnitř jater nebo v žlučovodech (žlučníky a žlučník)
  • Zvýšení obou frakcí je nejčastěji známkou poškození jater..
Transaminázové enzymy:

  • ALT 8-41 U / l;
  • AST 7-38 E / l.
U zdravého člověka se tyto enzymy nacházejí pouze uvnitř buněk vnitřních orgánů. Zvýšené transaminázy a další příznaky poškození jater jsou často příznaky destrukce jaterních buněk..
Alkalická fosfatáza (ALP)

  • 29-120 U / l nebo
  • 0,5-2 μkat / l.
Tyto enzymy obvykle indikují přítomnost stagnace žluči, a to jak intrahepatální, tak extrahepatální..
Gama glutamin transpeptidáza (GGTP) Méně než 60 U / l.
Celkový cholesterol 3,1-5,0 mmol / l
Celkový protein 65-86 g / l
Albumin

  • 35-56 g / l Or
  • 50-60% celkového proteinu
Protrombinový index (PTI) 80-100%Tyto ukazatele odrážejí schopnost srážení krve pomocí řady speciálních proteinů - faktorů srážení. Protože produkce určitých faktorů klesá na pozadí nemocí, zvyšuje se doba srážení a mění se indikátory koagulogramu.
Fibrinogen
  • 2-4 g / l Or
  • 200-400 mg%
Částečný aktivovaný tromboplastinový čas (APTT) 25-37 sekund
ProteinPokles hladin bílkovin a rozvoj otoků lze pozorovat nejen na pozadí onemocnění trávicího systému, ale také při poškození ledvinového filtru. Proto, abychom vyloučili tuto skupinu patologií, je vždy nutné provést OAM

Po analýze výše uvedených ukazatelů lze učinit jednoznačný závěr o přítomnosti nebo nepřítomnosti patologie. Dekódování jaterních funkčních testů může také pomoci určit, které orgánové funkce jsou narušeny a jak výrazné jsou tyto poruchy. Je však možné objasnit diagnózu a typ onemocnění pouze pomocí dalších vyšetřovacích metod..

Známky patologie v jaterních testech

Patologické změny v analýzách lze zásadně rozdělit do tří možností. První je důkaz poškození a zničení jaterních buněk. Druhá možnost vám umožňuje zjistit porušení základních funkcí orgánu, jako je syntéza životně důležitých látek, zpracování toxinů a léčivých látek, zachycení a vylučování bilirubinu z těla. Poslední možná varianta změn může naznačovat přítomnost stagnace žluči v játrech nebo ve žlučníku.

Je třeba si uvědomit, že jaterní funkční testy jsou nespecifické ukazatele, které se mohou měnit s různými nemocemi. Musí být proto hodnoceny v kombinaci s dalšími údaji: stížnostmi člověka, stavem trávicího systému, zbarvením stolice a moči..

Možné patologické změny ve výsledcích a principy jejich interpretace jsou uvedeny níže..

Známky ničení buněk

Nejprve je tento proces doložen zvýšenými indexy jaterních enzymů, které jsou normálně přítomny v krvi v poměrně omezeném množství. Také v důsledku poškození tkáně trpí další funkce, zejména zachycování a vylučování bilirubinu..

V důsledku destrukce buněk se vázaný bilirubin uvolňuje do krve - jeho konjugovaná (vázaná frakce) stoupá. V důsledku narušení zachycení nevázaného bilirubinu v důsledku snížení počtu fungujících buněk se zvyšuje nepřímá (nekonjugovaná, nevázaná) frakce.

Známky poškození tkáně a poškození buněčných struktur jsou tedy:

  • Zvýšené hladiny ALT;
  • Zvýšená koncentrace AST;
  • Růst celkového bilirubinu, jeho vázaných a nevázaných frakcí.

V tomto případě se osoba vůbec neobává příznaků onemocnění. Pouze při vysoké aktivitě patologie se objevuje zežloutnutí bělma očí a kůže při absenci silného opálení. Může dojít k intenzivnějšímu zbarvení výkalů v tmavě hnědé barvě a ztmavnutí moči (do světle hnědé nebo dokonce „pivní“ barvy). Bolesti břicha, otoky a nepohodlí, zpravidla ne.

Dysfunkce orgánů

Když patologický proces vede k neschopnosti jater adekvátně plnit své úkoly, má člověk celý komplex různých příznaků a změn v laboratorních testech. Nejvýznamnější v diagnostice jsou následující příznaky:

Biochemická analýza

Koncentrace bílkovin v moči méně než 0,3 g / den nebo méně než 0,14 g / l

IndexKlinický příznak
Zvýšení celkového a nevázaného nebo nekonjugovaného bilirubinu
  • Ztmavnutí moči;
  • Intenzivnější zbarvení výkalů;
  • Vzhled žlutého odstínu skléry očí a kůže.
Snížená koncentrace celkového proteinu a albuminu v krvi
  • Vzhled mírného edému v kterékoli části těla. Edém může být velmi masivní, tekutý, kromě podkožní tkáně, se často hromadí v břišní dutině, hrudní dutině a perikardiálním vaku;
  • Vzhled pavoučích žil na kůži - malé krvácení připomínající prasklé kapiláry. Vznikající porušením užívání pohlavních hormonů.

Koagulogram

Snížené hladiny PTI, fibrinogenu, APTT

Zvýšené krvácení, včetně dásní, nosní sliznice, kůže a vnitřních orgánů (včetně střev a žaludku). Příznaky krvácení z trávicího traktu mohou zahrnovat:

  • Výkaly černé barvy s páchnoucím zápachem, za předpokladu, že dříve nebylo přijato aktivní uhlí, bismutové přípravky a jiná barviva;
  • Zvracení krví nebo kávovou sedlinou;
  • Při krvácení ze spodních střev do stolice může být rovnoměrně smícháno s tmavou šarlatovou krví;
  • Když se krev uvolní z hemoroidů, výkaly zůstanou nezměněny, ale současně na nich nebo na toaletním papíru zůstane stopa krve.
Absence bílkovin v OAM a vysoké jaterní funkční testy potvrdí přítomnost jaterních potíží nebo s výživou, s nízkou koncentrací bílkovin v krvi. Přítomnost malé koncentrace proteinových sloučenin v moči však ne vždy vylučuje jaterní patologii a vyžaduje studium dalších indikátorů tabulky jaterních testů..

Stagnace žluči

Příčinou intrahepatální stázy je nejčastěji šíření pojivové tkáně místo normální jaterní tkáně. Vlákna pojivové tkáně doplňují objem postižené části orgánu, ale nemohou vykonávat žádnou z jeho funkcí. Navíc vytlačují existující žlučovody a narušují jejich odtok, což vede k „pocení“ žlučových složek stěnami žlučových cév do krve.

Známkami tohoto patologického stavu je řada zvýšených jaterních funkčních testů:

  • Zvýšený obsah celkového cholesterolu;
  • Zvýšená koncentrace GGTP, ShchV;
  • Významné zvýšení celkové a vázané koncentrace bilirubinu.

Vyjádřená stagnace žluči je vždy doprovázena intenzivním svěděním v důsledku ukládání vázané frakce bilirubinu v kůži. Je však třeba mít na paměti, že zhoršený odtok může být také spojen s onemocněním žlučníku a žlučových cest..

Dodatečné vyšetření

Snížené nebo zvýšené jaterní normy přesně neurčují příčinu onemocnění. Za tímto účelem je nutné předepsat další diagnostické postupy. Mezi ně patří řada analýz a instrumentálních technik, které eliminují přítomnost hepatitidy, dědičných metabolických poruch (Wilsonova-Konovalovova choroba), cirhózy, orgánových vaskulárních lézí a onkologických onemocnění..

Nejčastěji se pro zjištění příčiny patologie doporučuje provést následující studie:

Analýza pro krevní hepatitidu (B, C, D)

Eliminace virových infekcí postihujících orgánové tkáně.

Stanovení koncentrace ceruloplazminu

Vyloučení vrozených poruch metabolismu mědi v těle (Wilsonova-Konovalovova choroba), která vede k rychle progresivní cirhóze.

Stanovení antimitochondriálních protilátek

Doporučuje se při absenci zjevné příčiny dysfunkce jater. Umožňuje vyloučit přítomnost řady autoimunitních onemocnění (včetně primární biliární cirhózy), při nichž tělo začne ničit zdravé lidské buňky.

Ultrazvuk břicha

Zahrnuto do standardu průzkumu. Ultrazvuk je nezbytný k určení struktury a velikosti jater, přítomnosti volné tekutiny v břišní dutině, měření velikosti sleziny.

Tato studie je pro člověka naprosto bezpečná, vyžaduje však určitou přípravu. 3 dny před ultrazvukem by měl člověk odmítnout jídlo bohaté na vlákninu (surová zelenina a ovoce, hrubé obiloviny, čerstvý chléb).

Vyšetření se provádí na prázdný žaludek (před ním - 8 hodin hladu), pitná voda je povolena.

Fibroscan

Umožňuje určit stav orgánových tkání, přítomnost ložisek proliferace pojivové tkáně, rozvoj cirhózy.

Biopsie

Tato studie je nezbytná pro stanovení konečné diagnózy, pokud existuje podezření na rozvoj cirhózy nebo rakoviny..

Biopsie je operace, která vyžaduje úplnou přípravu člověka, včetně komplexního vyšetření jeho stavu, stanovení krevní skupiny a Rh faktoru, stavu koagulačního systému.

Po provedení anestézie se malá oblast orgánové tkáně odebere punkční jehlou k vyšetření pod mikroskopem. Typicky je zavedení jehly řízeno ultrazvukovým přístrojem.

Výsledek je připraven během 1-2 týdnů.

Účel jmenováníPrincip vedení
K provedení testů stačí malé množství venózní krve. Pro dosažení spolehlivého výsledku není zároveň důležitá denní doba a souvislost s příjmem potravy..
Fibroscan (nebo elastografie) se provádí podle stejných principů jako ultrazvuk, ale nevyžaduje žádnou přípravu pacienta. Průměrná doba - 20 minut.

Konečný seznam studií požadovaných pro konkrétního pacienta stanoví ošetřující lékař. Lze jej doplnit různými možnostmi výzkumu, například provedením Rebergova testu (k posouzení stavu ledvin a vyloučení hepatorenálního syndromu), scintigrafií, výpočtem a zobrazováním magnetickou rezonancí.

FAQ

Existují dvě zásadně odlišné možnosti. První je zdarma v rámci bezplatných služeb poskytovaných na základě povinného zdravotního pojištění (MHI). K tomu musíte kontaktovat místního terapeuta, který vás po komplexním vyšetření, pokud máte podezření na onemocnění hepato-biliárního systému, pošle k dalšímu vyšetření.

Druhou možností je absolvovat testy, které jsou součástí testů jaterních funkcí v soukromých laboratořích. Bohužel je třeba poznamenat, že tato možnost je mnohem jednodušší a rychlejší. Před tím se však doporučuje poradit se s lékařem, který stanoví seznam indikátorů nezbytných speciálně pro vás..

Kterýkoli lékař, včetně místního lékaře, zná zkušební standardy a není oprávněn poskytovat lékařskou péči. Chcete-li získat konzultaci - stačí se s ním domluvit.

V současné době každá laboratoř pečlivě splňuje všechny standardy pro odběr vzorků krve, používá pouze jednorázové nástroje, zdravotnický personál je pravidelně podrobován komplexním vyšetřením. Pravděpodobnost infekce pacienta je tedy minimální. Snížení objemu krve v těle nemůže být na škodu, a to z důvodu malého množství pro výzkum.